Dag 15

Eller: Nej, mastocytos är inte en autoimmun sjukdom

Mastcellerna ingår visserligen i immunförsvaret men det innebär inte att mastocytos är en autoimmun sjukdom.

En autoimmun sjukdom är en sjukdom som orsakas av att immunförsvaret attackerar kroppsegna vävnader och celler. Man kan jämföra det med vanlig allergi. Vid en allergi överreagerar kroppen när den upptäcker det den är allergisk mot och immunförsvaret aktiveras. Vid en autoimmun sjukdom får immunförsvaret för sig att något kroppseget, innuti kroppen, är en inkräktare och den går till angrepp mot just denna inkräktare. Vid MS (Multipel Skleros) tror kroppen att myelinet som omger kroppens nervceller är av ondo och angriper det, vid diabetes typ 1 tror kroppen att de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln är fienden och förstör dessa och vid ulcerös kolit ser immunförsvaret slemhinnorna i tjock- och ändtarmen som fiender.

Vid mastocytos är det inte fråga om att mastcellerna går till angrepp för att förstöra. De har inget otalt med de vävnader de slår sig ner i och även om de är för många så gör de egentligen inget annat än sitt jobb – de reagerar på stimuli och frisätter sina signalsubstanser. Det som ställer till det för den som är drabbad är att det blir för höga nivåer av dessa substanser och att de inte alltid frisätts när de ska. Men det handlar som sagt inte om att attackera och förstöra vävnaden de befinner sig i.

Däremot så är sekundär MCAS vanligt vid autoimmuna sjukdomar, som konsekvens av att immunförsvaret är igång hela tiden och inte fungerar som det ska.